Cefalopod

Caracatiță comună

Octopus vulgaris

Caracatiță comună
(IV) Marea Nordului, (VIId) Canalul Mânecii de Est, (VIIe) Marea Mânecii de Vest
Zone de pescuit
Sălbatic
Origine
14,5 cm (Lmanteau)
Dimensiune minima

Descriere

Corpul are forma unui sac (manta) cu o piele de textură variabilă (adesea granuloasă). Are opt brațe robuste, fiecare prevăzut cu două rânduri de ventuze. Își poate schimba instantaneu culoarea și textura pentru a se camufla în mediul înconjurător (mimetism), variind de la maro-roșcat la gri sau galben pătat. Mantaua poate măsura până la 25-30 cm, dar împreună cu brațele, lungimea totală poate ajunge la 1 metru până la 1,30 metri. Este un prădător activ care se hrănește în principal cu crustacee (crabi, homari), moluște (bivalve, gasteropode) și, uneori, cu pești.
Habitat
Specie bentonică (trăiește pe fundul apei). Este foarte oportunistă și ocupă habitate variate. Se găsește de la suprafață (zona intertidală) până la aproximativ 200 de metri adâncime, deși este mai abundentă în primii 100 de metri. Trăiește în „vizuine” (găuri în stânci, crăpături sau chiar obiecte aruncate de om, precum vase de lut sau anvelope). Adesea, prezența sa este semnalată de o grămadă de resturi de cochilii și carapace de crabi.
Distributie
Este o specie a cărei arie de răspândire a fost considerată mult timp globală, însă studii recente sugerează existența unui complex de specii. De la coastele Franței și ale Mării Mediterane până în Africa de Sud. De la coastele Statelor Unite până în nordul Americii de Sud. Prezentă în apele temperate și tropicale din întreaga lume (deși unele populații locale pot fi specii distincte, foarte apropiate).

Poziția trofică