Pește
Barbun vargat
Mullus surmuletus
(GSA7) Golful Leilor, (GSA 8) Corsica, (GSA22) Marea Egee
Zone de pescuit
Sălbatic
Origine
18 cm
Dimensiune minima
Descriere
Spre deosebire de barbunul de nisip (Mullus barbatus), al cărui bot este foarte vertical, barbunul de stâncă are un bot mai oblic (cu o pantă mai ușoară). Are două barbile sub bărbie (sub maxilar) care sunt mai lungi decât înotătoarele pectorale. Aceste barbile sunt organe senzoriale folosite pentru a detecta prada în nisip. Corpul este de culoare roșiatică spre portocalie. Se distinge prin 3 până la 5 benzi longitudinale galbene pe flancuri și o bandă neagră caracteristică pe prima înotătoare dorsală. Dimensiunea sa obișnuită este de 20–25 cm, dar poate atinge o lungime maximă de 40 cm. Se hrănește cu organisme bentonice, precum crustacee mici (creveți, amfipode), viermi policheți și moluște mici.
Habitat
Specie marină, bentonică și sedentară. Se întâlnește în principal pe funduri stâncoase, dar și pe funduri nisipoase sau cu pietriș (spre deosebire de roșioara de noroi, care preferă fundurile moi și noroioase). Trăiește, de obicei, la adâncimi cuprinse între 5 și 60 de metri, deși poate fi observat până la 400 de metri. Este o specie gregară (trăiește în grupuri), adesea observată scormonind substratul cu barbile sale pentru a-și descoperi prada.
Distributie
Se întâlnește din sudul Norvegiei și al Scoției până în Senegal, inclusiv Insulele Canare și Insulele Azore. Este foarte răspândit în Canalul Mânecii și în Marea Nordului. Foarte comun pe toată coastă mediteraneană. Se întâlnește, de asemenea, în bazinul Mării Negre.