Ryba

Barwena pręgowana

Mullus surmuletus

Barwena pręgowana
(GSA7) Golfa Lwia, (GSA8) Korsyka, (GSA22) Morze Egejskie
Strefy połowowe
Dziki
Pochodzenie
18 cm
Minimalny rozmiar

Opis

W przeciwieństwie do barweny błotnej (Mullus barbatus), której pysk jest bardzo pionowy, barwena skalna ma pysk bardziej skośny (o łagodniejszym nachyleniu). Posiada dwa brodawki podbródkowe (pod szczęką), które są dłuższe niż płetwy piersiowe. Brodawki te są narządami zmysłów służącymi do wykrywania ofiar w piasku. Ciało ma barwę od czerwonawą do pomarańczową. Wyróżnia się 3–5 żółtymi paskami wzdłuż boków oraz charakterystycznym czarnym paskiem na pierwszej płetwie grzbietowej. Jego typowa wielkość wynosi od 20 do 25 cm, ale może osiągnąć maksymalną długość 40 cm. Żywi się organizmami bentosowymi, takimi jak małe skorupiaki (krewetki, amfipody), wieloszczety i małe mięczaki.
Siedlisko
Gatunek morski, bentosowy i osiadły. Występuje głównie na dnie skalistym, ale także na dnie piaszczystym lub żwirowym (w przeciwieństwie do barweny błotnej, która preferuje dno miękkie i muliste). Żyje zazwyczaj na głębokości od 5 do 60 metrów, choć można go spotkać nawet na głębokości do 400 metrów. Jest to gatunek stadny (żyje w grupach), często obserwowany podczas przeszukiwania podłoża za pomocą brodawek w celu wypatrzenia ofiary.
Dystrybucja
Występuje od południowej Norwegii i Szkocji aż po Senegal, w tym na Wyspach Kanaryjskich i Azorach. Jest bardzo liczny w Kanale La Manche i na Morzu Północnym. Bardzo powszechny na całym wybrzeżu Morza Śródziemnego. Występuje również w basenie Morza Czarnego.

Pozycja troficzna