Pește
Peștele Sfântul Petru
Zeus faber
În afara sezonului
—
Zone de pescuit
Sălbatic
Origine
37 cm
Dimensiune minima
Descriere
Corpul său este foarte înalt și puternic comprimat lateral (aproape plat ca o farfurie). Prezintă o pată circulară neagră de dimensiuni mari (ocel), înconjurată de un cerc deschis la culoare, situată în mijlocul fiecărui flanc. Legenda spune că aceasta este amprenta degetului mare al apostolului Petru. Înotătoarea dorsală are raze spinoase foarte lungi, care se termină cu filamente. De asemenea, se găsesc spini mici la baza înotătoarelor dorsale și anale. Gura este foarte mare, oblică și protractilă (se proiectează în față pentru a-și aspira prada). Culoarea sa este variabilă, de la gri-verzui la galben-auriu, cu reflexe argintii și adesea cu marmorări longitudinale întunecate. Măsoară, în general, între 30 și 40 cm, dar poate ajunge la 60–90 cm, cu o greutate maximă de 8 kg. Carnivor strict, vânează din ambuscadă.
Habitat
Specie marină demersală (trăiește aproape de fund), dar poate înota și la adâncimi intermediare. Se întâlnește la adâncimi cuprinse între 5 și 400 de metri, dar este mai frecventă între 50 și 150 de metri. Frecventează fundurile nisipoase, argiloase sau stâncoase, precum și pajiștile marine.
Distributie
Peștele-sfânt are o arie de răspândire aproape mondială (cu excepția Americii). De la Norvegia până la Golful Guineei și până în Africa de Sud. Se găsește în jurul insulelor Madeira, Azore și Canare. Este foarte comun în Marea Mediterană și se găsește și în Marea Neagră. Se găsește, de asemenea, în Japonia, Coreea, Australia și Noua Zeelandă. Se întâlnește, de asemenea, în Mozambic, Madagascar și în anumite zone de coastă din Africa de Est.