Crustacee
Crevetă cenușie
Crangon crangon
(VIId) Canalul Mânecii de Est
Zonă de pescuit
Sălbatic
Origine
5,4 cm
Dimensiune minima
Descriere
Este o crevetă mică, cu corpul ușor aplatizat pe axa dorso-ventrală. Spre deosebire de crevetele roz (Palaemonidae), aceasta nu are un rostrum dințat care să iasă în evidență între ochi (acesta este foarte scurt și bont). Are „falsele clești” (chelipede subcheloforme) în care degetul mobil se pliază pe o bază largă, ceea ce este tipic pentru familia Crangonidelor. Numele său provine de la culoarea sa gri-nisipos sau translucidă, presărată cu mici puncte maronii. Are capacități excepționale de camuflaj (homocromie), care îi permit să se confunde perfect cu sedimentul. Dimensiunea sa medie este de 5-6 cm, dar poate atinge o lungime maximă de 9 cm.
Habitat
Este o specie bentonică care trăiește în zonele costiere cu adâncime redusă. Trăiește exclusiv pe funduri nisipoase sau nisipo-mâloase. În timpul zilei, rămâne îngropată în nisip, lăsând să iasă la suprafață doar antenele și ochii pentru a-și urmări prada (viermi mici, crustacee) sau pentru a-și detecta prădătorii. Este foarte activă noaptea. Se găsește în principal în zona de oscilație a mareelor și până la o adâncime de aproximativ 20 de metri. Tolerează foarte bine apele salmastre din estuare.
Distributie
Este extrem de răspândită în nord-estul Atlanticului. Se găsește de la Marea Albă (Rusia) și Norvegia, în nord, până la coastele Marocului, în sud. Este prezentă în Marea Mediterană și în Marea Neagră, dar este în special emblematică pentru Marea Nordului, Canalul Mânecii și Golful Gasconiei, unde face obiectul unei activități de pescuit comercial foarte importante.