Pește

Chefal cu buze groase

Chelon labrosus

Chefal cu buze groase
În afara sezonului
Zone de pescuit
Sălbatic
Origine
35 cm
Dimensiune minima

Descriere

Mulețul cu buze groase se recunoaște ușor după trăsăturile fizice distinctive. Corpul său este alungit, fusiform și îndesat, de culoare gri-albăstrui pe spate, devenind argintiu pe flancuri, cu 7-9 dungi longitudinale întunecate. Burtica este de culoare alb-argintie. Capul este masiv și aplatizat în partea superioară. Principala sa caracteristică este buza superioară foarte groasă, care prezintă între 2 și 5 rânduri de papile mici (veruci) pe partea inferioară. Dimensiunea obișnuită este de aproximativ 32 cm, dar poate atinge o lungime maximă de 75 cm (chiar și 90 cm în cazuri excepționale) și o greutate de până la 4,5 kg. Are două înotătoare dorsale bine separate (prima cu 4-5 raze spinoase) și o înotătoare caudală crenată (bifurcată).
Habitat
Este un pește demersal care trăiește în principal în apele marine de coastă, dar este foarte tolerant la variațiile de salinitate (euryhalin). Se întâlnește frecvent în estuare și în lagune salmastre și poate chiar să înainteze în amonte pe cursul râurilor de apă dulce. Preferă fundurile moi (nisip, nămol, pietricele) și zonele stâncoase, precum și structurile construite de om, cum ar fi porturile și digurile. Se întâlnește, de obicei, la adâncimi cuprinse între 0 și 15 metri. Fiind omnivor, „pășunează” pe fundul apei sau pe pereții acvatici pentru a se hrăni cu diatomee bentonice, alge, nevertebrate mici și detritus organic. Puii se hrănesc cu zooplancton.
Distributie
Specia este larg răspândită în Atlanticul de Nord-Est și în mările adiacente. În nord, se întinde până în Islanda, Insulele Feroe și sudul Norvegiei. În sud, se întinde până în Senegal și în arhipelagul Capului Verde. În apele interioare, este prezent în întreaga Mare Mediterană și în bazinul Mării Negre. În vest, arhipelagul Azorelor pare să marcheze limita vestică a arealului său de răspândire.

Poziția trofică