Cefalopod

Caracatiță albă

Eledone Cirrhosa

Caracatiță albă
(VIIf) Canalul Bristol, (VIIg) Marea Celtică de Nord, (VIIh) Marea Celtică meridională, (VIII) Golful Gasconiei
Zone de pescuit
Sălbatic
Origine
14,5 cm
Dimensiune minima

Descriere

Principala sa caracteristică, care o deosebește de caracatița obișnuită (Sextus vulgaris), este faptul că are doar un singur rând de ventuze pe fiecare braț (în loc de două). Corpul (mantia) are formă ovoidală și este acoperit cu mici granulații cutanate. Capul este lat, cu ochi proeminenți. Deasupra fiecărui ochi se observă adesea un mic vârf sau „cirru” (de unde provine denumirea de „caracatiță cu coarne”). De obicei, are o culoare gălbuie, roșiatică sau maro-portocaliu pe spate, cu abdomenul mai deschis la culoare (albicios). Mantia măsoară de obicei între 10 și 15 cm, iar lungimea totală (inclusiv brațele) poate ajunge la 40 cm. Se hrănește în principal cu crustacee (crabi, homari) și moluște, pe care le paralizează cu ajutorul salivei sale toxice înainte de a le consuma.
Habitat
Specie bentonică care trăiește pe platoul continental și în partea superioară a versantului continental. Ocupă un interval de adâncime destul de larg, de la 10 metri până la aproximativ 800 de metri, dar este mai abundentă între 60 și 150 de metri. Spre deosebire de caracatița comună, care preferă stâncile, eledona comună se găsește în principal pe funduri moi (nisip, nămol, pietriș), deși poate frecventa și zonele stâncoase.
Distributie
Arealul său de răspândire se limitează în principal la nord-estul Atlanticului, de la coastele Norvegiei și Islandei până în Maroc. Este foarte răspândită în Marea Nordului și în jurul Insulelor Britanice. Este prezentă în întregul bazin mediteranean, deși uneori, la adâncime, este înlocuită de ruda sa, eledona moscată (Eledone moschata).

Poziția trofică