Hlavonožec

Chobotnice kadeřavá

Eledone Cirrhosa

Chobotnice kadeřavá
(VIIf) Bristolský záliv, (VIIg) Severní Keltské moře, (VIIh) Jižní Keltské moře, (VIII) Biskajský záliv
Rybolovné zóny
Divoké
Původ
14,5 cm
Minimální velikost

Popis

Jeho hlavním rysem, který ho odlišuje od chobotnice obecné (Sextus vulgaris), je to, že má na každé paži pouze jednu řadu přísavek (namísto dvou). Tělo (plášť) má vejcovitý tvar a je pokryto drobnými kožními zrnky. Hlava je široká s vystouplýma očima. Nad každým okem je často vidět malý výčnělek neboli „cirre“ (odtud pochází název „Horned octopus“). Zbarvení je obvykle na hřbetě nažloutlé, načervenalé nebo oranžově hnědé, zatímco břicho je světlejší (bělavé). Plášť měří obvykle mezi 10 a 15 cm, přičemž celková délka (včetně chapadel) může dosáhnout až 40 cm. Živí se hlavně korýši (krabi, humři) a měkkýši, které před konzumací paralyzuje pomocí své jedovaté sliny.
Habitat
Bentický druh žijící na kontinentálním šelfu a v horní části svahu. Obývá poměrně široké hloubkové rozmezí, od 10 metrů až po přibližně 800 metrů, nejhojnější je však v hloubkách mezi 60 a 150 metry. Na rozdíl od chobotnice obecné, která dává přednost skalnatým útesům, se chobotnice obecná vyskytuje převážně na měkkém dně (písek, bahno, štěrk), ačkoli se může vyskytovat i ve skalnatých oblastech.
Rozdělení
Jeho areál výskytu se omezuje především na severovýchodní část Atlantiku. Od pobřeží Norska a Islandu až po Maroko. Je velmi běžný v Severním moři a v okolí Britských ostrovů. Vyskytuje se v celém Středozemním moři, i když v hloubkách je zde někdy nahrazována svou příbuznou, pižmovou eledonou (Eledone moschata).

Trofická pozice