Ryba
Perutýn ďábelský
Pterois miles
(37.1) Západní Středozemní moře, (37.2) Centrální Středomoří, (37.3) Východní Středomoří
Rybolovné zóny
Divoké
Původ
—
Minimální velikost
Popis
Pterois miles je mořská ryba, kterou poznáte podle dlouhých paprskovitých ploutví a pruhovaného zbarvení v odstínech červené, bílé a hnědé. Může dorůst délky přibližně 40–50 cm.
Jeho jedovaté hřbetní ostny představují účinný obranný prostředek proti predátorům.
Jedná se o druh aktivní za soumraku, který je nejčinnější zejména při východu a západu slunce.
Jeho jedovaté hřbetní ostny představují účinný obranný prostředek proti predátorům.
Jedná se o druh aktivní za soumraku, který je nejčinnější zejména při východu a západu slunce.
Habitat
Vyskytuje se v různých pobřežních prostředích, na korálových útesech, ve skalnatých oblastech, v jeskyních, v mořských trávnících a na umělých substrátech.
Vyskytuje se nejčastěji v hloubkách od 0 do 80–85 m.
Jedná se o sedentární druh, který je často pozorován v malých skupinách nebo samostatně. Během dne se často skrývá v skalních štěrbinách a loví za zhoršených světelných podmínek.
Vyskytuje se nejčastěji v hloubkách od 0 do 80–85 m.
Jedná se o sedentární druh, který je často pozorován v malých skupinách nebo samostatně. Během dne se často skrývá v skalních štěrbinách a loví za zhoršených světelných podmínek.
Rozdělení
Jeho původní areál výskytu zahrnuje Rudé moře a západní Indický oceán.
Jeho současný areál vykazuje výrazné rozšíření směrem ke Středozemnímu moři přes Suezský průplav. V souvislosti s tímto nedávným rozšířením pozorujeme populace, které se již usadily v několika oblastech východního a středního Středozemního moře. Tento druh je dnes ve Středozemním moři považován za významný invazivní exotický druh.
Jeho současný areál vykazuje výrazné rozšíření směrem ke Středozemnímu moři přes Suezský průplav. V souvislosti s tímto nedávným rozšířením pozorujeme populace, které se již usadily v několika oblastech východního a středního Středozemního moře. Tento druh je dnes ve Středozemním moři považován za významný invazivní exotický druh.