Pește

Cantar

Spondyliosoma cantharus

Cantar
(IV) Marea Nordului, (VIId) Canalul Mânecii de Est, (VIIe) Marea Mânecii de Vest, (VIIf) Canalul Bristol, (VIIg) Marea Celtică de Nord, (VIIh) Marea Celtică meridională, (VIII) Golful Gasconiei
Zone de pescuit
Sălbatic
Origine
35 cm
Dimensiune minima

Descriere

Corpul său este oval, înalt și destul de comprimat lateral. Capul îi este relativ mic, cu un bot ascuțit și o frunte care devine mai concavă odată cu înaintarea în vârstă (mai ales la masculii de talie mare). Spre deosebire de dorada regală, nu are molari de măcinare. Dinții săi sunt mici, ascuțiți și dispuși în mai multe rânduri, adaptați la o dietă omnivoră. Culoarea sa este gri-argintiu, cu reflexe albăstrui sau aurii. Flancurile sunt marcate de linii longitudinale subțiri, de culoare închisă sau aurie.

Informaţii

Habitat
Este un pește demersal care trăiește deasupra platourilor continentale. Preferă fundurile stâncoase, pajiștile de posidonie și fundurile nisipoase sau noroioase din apropierea stâncilor. Se găsește de la suprafață până la o adâncime de aproximativ 150 de metri, deși este mai frecventă între 10 și 50 de metri.
Distributie
Este larg răspândită în Atlanticul de Est și în Marea Mediterană. Se întâlnește de la Scandinavia (rar în Norvegia) până în nordul Namibiei, inclusiv Insulele Canare, Madeira și Insulele Azore. Este foarte comună în Canalul Mânecii, în Marea Nordului și în Golful Gasconiei. De asemenea, este prezentă în întregul bazin mediteranean și în Marea Neagră.