Crustacee
Crabul zăpezilor
Chionoecetes opilio
(I) Marea Barents
Zonă de pescuit
Sălbatic
Origine
5,4 cm (lc)
Dimensiune minima
Descriere
Este un crustaceu decapod bentonic caracterizat printr-un corp relativ aplatizat și o carapace rotunjită, prelungită de cinci perechi de picioare lungi și subțiri, dintre care prima este prevăzută cu clești. Dimensiunea maximă publicată este de aproximativ 13,7 cm lățime a carapacei.
Este o specie adaptată apelor reci, care prezintă un comportament alimentar oportunist și poate practica chiar și canibalismul.
Este o specie adaptată apelor reci, care prezintă un comportament alimentar oportunist și poate practica chiar și canibalismul.
Habitat
Este o specie bentonică care trăiește pe fundul mării.
Trăiește în principal pe funduri moi (lut, nisip), dar și pe substraturi pietroase sau mixte. Se întâlnește la adâncimi cuprinse între 4 și 1400 m, cel mai adesea între 100 și 300 m. Populează apele reci boreale, în general la temperaturi cuprinse între -1 °C și 10 °C, cu o preferință pentru temperatura de aproximativ 3 °C. Prin urmare, această specie este tipică pentru mediile reci și adânci ale platourilor continentale.
Trăiește în principal pe funduri moi (lut, nisip), dar și pe substraturi pietroase sau mixte. Se întâlnește la adâncimi cuprinse între 4 și 1400 m, cel mai adesea între 100 și 300 m. Populează apele reci boreale, în general la temperaturi cuprinse între -1 °C și 10 °C, cu o preferință pentru temperatura de aproximativ 3 °C. Prin urmare, această specie este tipică pentru mediile reci și adânci ale platourilor continentale.
Distributie
Este o specie larg răspândită în regiunile reci ale emisferei nordice, în Oceanul Atlantic de Nord, Oceanul Pacific de Nord și Oceanul Arctic, în zonele biogeografice de la boreal la polar.
De asemenea, a fost introdusă în anumite zone, precum Marea Barents și Marea Kara. Arealul său de răspândire se întinde, în general, între aproximativ 29°N și 79°N.
De asemenea, a fost introdusă în anumite zone, precum Marea Barents și Marea Kara. Arealul său de răspândire se întinde, în general, între aproximativ 29°N și 79°N.