Skorupiak
Krab śnieżny
Chionoecetes opilio
(I) Morze Barentsa
Strefa połowowa
Dziki
Pochodzenie
5,4 cm (lc)
Minimalny rozmiar
Opis
Krab śnieżny to bentosowy skorupiak z rzędu dziesięcionogów, charakteryzujący się stosunkowo spłaszczonym tułowiem i zaokrąglonym pancerzem, z którego wyrastają pięć par długich, smukłych odnóży, z których pierwsza jest wyposażona w szczypce. Jego maksymalna odnotowana szerokość pancerza wynosi około 13,7 cm.
Jest to gatunek przystosowany do zimnych wód, wykazujący oportunistyczne zachowania żywieniowe, a nawet zdolny do kanibalizmu.
Jest to gatunek przystosowany do zimnych wód, wykazujący oportunistyczne zachowania żywieniowe, a nawet zdolny do kanibalizmu.
Siedlisko
Jest to gatunek bentosowy, żyjący na dnie morskim.
Występuje głównie na dnie sypkim (muł, piasek), ale także na podłożach żwirowych lub mieszanych. Występuje na głębokości od 4 do 1400 m, najczęściej między 100 a 300 m. Zamieszkuje zimne wody borealne, zazwyczaj o temperaturze od -1 °C do 10 °C, preferując temperaturę około 3 °C. Gatunek ten jest zatem typowy dla zimnych i głębokich środowisk szelfów kontynentalnych.
Występuje głównie na dnie sypkim (muł, piasek), ale także na podłożach żwirowych lub mieszanych. Występuje na głębokości od 4 do 1400 m, najczęściej między 100 a 300 m. Zamieszkuje zimne wody borealne, zazwyczaj o temperaturze od -1 °C do 10 °C, preferując temperaturę około 3 °C. Gatunek ten jest zatem typowy dla zimnych i głębokich środowisk szelfów kontynentalnych.
Dystrybucja
Krab śnieżny to gatunek szeroko rozpowszechniony w zimnych regionach półkuli północnej, w północnym Atlantyku, północnym Pacyfiku i Arktyce, w strefie biogeograficznej od borealnej do polarnej.
Został on również wprowadzony do niektórych obszarów, takich jak Morze Barentsa i Morze Karskie. Jego zasięg rozciąga się ogólnie między około 29°N a 79°N.
Został on również wprowadzony do niektórych obszarów, takich jak Morze Barentsa i Morze Karskie. Jego zasięg rozciąga się ogólnie między około 29°N a 79°N.