Поасон
Риба
Дебелоуст кефал
Chelon labrosus
(GSA7) Лъвски залив, (GSA8) Корсика
Зони за риболов
Диво
Произход
35 cm
Минимален размер
Описание
Устната риба се разпознава лесно по характерните си физически белези. Тялото ѝ е удължено, вретеновидно и закръглено, със сиво-синкав цвят по гърба, преминаващ в сребрист по страните, с 7 до 9 тъмни надлъжни ивици. Коремът ѝ е сребристо-бял. Главата му е масивна и сплескана в горната част. Основната му характеристика е много дебелата горна устна, по долната страна на която има от 2 до 5 реда малки папили (брадавици). Обичайната дължина е около 32 см, но може да достигне максимална дължина от 75 см (а в изключителни случаи дори 90 см) при тегло до 4,5 кг. Има две добре раздалечени гръбни перки (първата с 4–5 остри лъча) и разцепена (раздвоена) опашна перка.
Хабитат
Това е дънна риба, която обитава предимно крайбрежните морски води, но е много устойчива на промени в солеността (еврихалинна). Често се среща в устията на реките, в полусолените лагуни и дори може да се придвижва нагоре по течението на реките в сладководни води. Обича меките дъна (пясък, тиня, камъчета) и скалистите зони, както и изкуствени съоръжения като пристанища и диги. Обикновено обитава дълбочини между 0 и 15 метра. Като всеяден вид, той „пасе“ по дъното или по стените, за да се храни с бентосни диатоми, водорасли, дребни безгръбначни и органични отпадъци. Младите екземпляри се хранят със зоопланктон.
Разпределение
Видът е широко разпространен в Североизточния Атлантик и съседните морета. На север – от Исландия, Фарьорските острови и Южна Норвегия. На юг – до Сенегал и архипелага Кабо Верде. Във вътрешните морета се среща в цялото Средиземно море и в Черноморския басейн. На запад архипелагът Азорски острови изглежда бележи западната граница на ареала му.