Pește

Merlan

Merlangius merlangus

Merlan
(IV) Marea Nordului, (VIId) Canalul Mânecii de Est
Zone de pescuit
Sălbatic
Origine
27 cm
Dimensiune minima

Descriere

Merlanul este un pește marin din familia Gadidae (cod, merlu, merlan). Are un corp alungit, ușor comprimat lateral, cu un cap relativ mic și o gură situată la capătul corpului.
Culoarea este gri-argintie până la maro deschis pe spate, mai deschisă pe flancuri și pe burtă. O pată întunecată caracteristică este adesea vizibilă la baza înotătoarei pectorale.
Are trei înotătoare dorsale și două înotătoare anale (tipic pentru gadide).
Dimensiunea sa obișnuită este de 25–40 cm.
Dimensiunea maximă se situează în jurul valorii de 70 cm.
Este o specie care trăiește în bancuri, în special în cazul exemplarelor tinere.
Habitat
Merlanul este o specie demersală cu comportament bentopelagic, care trăiește în principal în apropierea fundului mării.
Se găsește deasupra fundurilor nisipoase, argiloase sau pietroase. Se întâlnește la adâncimi cuprinse între suprafață și aproximativ 200 m, cel mai adesea între 30 și 100 m.
Este o specie tipică a platoului continental, fiind rar întâlnită în larg.
Puii pot frecventa zone mai costiere și mai puțin adânci, în timp ce adulții ocupă funduri mai adânci.
Distributie
Este o specie specifică Atlanticului de Nord-Est.
În Atlanticul de Nord-Est, aceasta este prezentă de la Norvegia până la Golful Gasconiei și în mările adiacente: Marea Nordului, Canalul Mânecii, Marea Irlandei și Skagerrak.
Se găsește, de asemenea, în nord-vestul Mării Mediterane (în principal în Golful Lion).
Specia nu se găsește în Atlanticul de Vest.

Poziția trofică