Skorupiak

Krewetka północna

Pandalus borealis

Krewetka północna
(I) Morze Barentsa
Strefa połowowa
Dziki
Pochodzenie
2,8 cm (Lc)
Minimalny rozmiar

Opis

Krewetka północna to dziesięcionóg o wydłużonym i stosunkowo smukłym ciele, charakteryzujący się gładką skorupą oraz długim, uzbrojonym w zęby rostrum. Osiąga zazwyczaj 12 cm długości (samice nawet do 16,5 cm). W stanie żywym ma ciemnoczerwone ubarwienie, które po ugotowaniu zmienia się w różowe, stąd jej potoczna nazwa „krewetka różowa”. Jako gatunek wolno żyjący na dnie, ma oportunistyczną strategię żywieniową i odgrywa ważną rolę ekologiczną w ekosystemach północnych.
Siedlisko
Jest to gatunek bentopelagiczny, żyjący w pobliżu dna morskiego.
Występuje głównie na dnie miękkim, bogatym w materię organiczną (muł, piasek, ił), ale także na dnie skalistym. Zazwyczaj spotyka się go na głębokościach od 9 do 1450 m, najczęściej między 50 a 500 m.
Występuje w wodach o temperaturze od -2 °C do 12 °C, przy czym optymalna temperatura wynosi około 4 °C.
Dystrybucja
Krewetka północna jest szeroko rozpowszechniona w zimnych wodach półkuli północnej.
Występuje w pobliżu biegunów, w północnej części Oceanu Atlantyckiego i Pacyfiku.
Występuje w strefach biogeograficznych od umiarkowanej zimnej do polarnej. Ogólnie rzecz biorąc, występuje między około 35°N a 82°N.

Pozycja troficzna