Ryba
Tuńczyk biały
Thunnus alalunga
(FAO 27) Północno-wschodni Atlantyk
Strefa połowowa
Dziki
Pochodzenie
97 cm
Minimalny rozmiar
Opis
Jego najbardziej charakterystyczną cechą jest wyjątkowa długość płetw piersiowych, które sięgają znacznie poza podstawę drugiej płetwy grzbietowej (często aż do drugiej płetwy odbytowej). Ciało ma kształt wrzecionowaty, jest krępe i hydrodynamiczne. Ciało jest głębsze w okolicy drugiej płetwy grzbietowej niż w okolicy pierwszej. Grzbiet jest ciemnoniebieski z metalicznym połyskiem, natomiast boki i brzuch są srebrzystobiałe. U żywych osobników widoczna może być opalizująca niebieska linia boczna. Płetwy są zazwyczaj ciemne, z białą obwódką na płetwie ogonowej. Maksymalna długość może osiągnąć 140 cm, ale zazwyczaj wynosi około 100 cm. Może ważyć do 60 kg. Jako drapieżnik oportunistyczny żywi się rybami (sardelami, sardynkami), kałamarnicami i skorupiakami.
Siedlisko
Gatunek pelagiczny i oceaniczny (migrujący na pełnym morzu). Występuje od powierzchni do głębokości 600 metrów. Preferuje wody o temperaturze od 10°C do 25°C. W ciągu dnia zazwyczaj przebywa poniżej termokliny. Jest to gatunek stadny, tworzący zwarte ławice, czasami mieszane z innymi gatunkami tuńczyków, takimi jak tuńczyk błękitnopłetwy czy tuńczyk pręgowany.
Dystrybucja
Jest to gatunek kosmopolityczny, występujący we wszystkich wodach tropikalnych i umiarkowanych na całym świecie – od północnej Norwegii po południową Afrykę i Argentynę. Występuje w całym basenie, z wyjątkiem Morza Czarnego. Obszar występowania rozciąga się między 45°N a 50°S.