Pește
Mihalț de mare cafeniu
Tripsoterus luscus
(IV) Marea Nordului, (VIId) Canalul Mânecii de Est, (VIIe) Marea Mânecii de Vest, (VIIf) Canalul Bristol, (VIIg) Marea Celtică de Nord, (VIIh) Marea Celtică meridională, (VIII) Golful Gasconiei
Zone de pescuit
Sălbatic
Origine
25 cm
Dimensiune minima
Descriere
Corpul este destul de compact, înalt și comprimat lateral. Prezintă un barbillon lung și foarte caracteristic sub maxilarul inferior. Are trei înotătoare dorsale și două înotătoare anale, toate lipsite de spini. Aripioarele anale sunt unite la bază. Spatele este de culoare bej sau maro-arămie, flancurile sunt mai deschise (argintii), prezentând adesea 4-5 benzi verticale întunecate care se estompează după moarte. O pată neagră distinctă marchează baza aripioarelor pectorale. Dimensiunea sa obișnuită este de 20–30 cm, dar poate atinge o lungime maximă de 45–46 cm. Se hrănește în principal cu crustacee mici (creveți, crabi), moluște, viermi policheți și pești bentiți mici.
Habitat
Specie marină demersală (trăiește aproape de fund) și gregară (trăiește în bancuri). Se întâlnește în principal la adâncimi cuprinse între 30 și 100 de metri, deși poate coborî până la 300 de metri. Preferă în special fundurile stâncoase, epavele și recifele artificiale, unde se adăpostește în bancuri dense în timpul zilei. Puii se găsesc mai aproape de țărm, uneori în estuare și în zonele nisipoase. Preferă apele temperate (între 7 °C și 13 °C).
Distributie
Arealul său de răspândire se întinde de la sudul Norvegiei și Insulele Britanice până în largul coastelor Marocului. Este extrem de răspândit în Canalul Mânecii, în Marea Nordului și în Golful Gasconiei. Se întâlnește exclusiv în partea vestică (Marea Alboran, Golful Lionului).