Pește
Limba de mare
Solea vulgaris (Solea solea)
(GSA7) Golful Leilor, (GSA 8) Corsica, (IV) Marea Nordului, (VIIa) Marea Irlandei, (VIIe) Marea Mânecii de Vest, (VIIIa) Golful Gascogne - Nord, (VIIIb) Golful Gasconiei - Central
Zone de pescuit
Sălbatic
Origine
28 cm - 25 cm
Dimensiune minima
Descriere
28 cm în Atlanticul de Nord-Est și 25 cm în Marea Mediterană.
Corpul limbii de mare este oval, foarte plat și asimetric. Ambii ochi sunt situați pe partea dreaptă a capului (specie „dextre”). Ochiul superior este separat de profilul dorsal al capului printr-o distanță mai mică decât propriul său diametru. Partea „oculară” (vizibilă) este, în general, de culoare maro-cenușie până la roșiatică, cu pete întunecate difuze. Aripioara pectorală de pe partea oculară prezintă o pată neagră caracteristică la extremitate. Partea oarbă este albicioasă. Măsoară, de obicei, între 30 și 35 cm, dar poate atinge o dimensiune maximă de 70 cm și o greutate de 3 kg. Este un prădător nocturn. Se hrănește în principal cu viermi policheți, moluște mici și crustacee bentonice.
Corpul limbii de mare este oval, foarte plat și asimetric. Ambii ochi sunt situați pe partea dreaptă a capului (specie „dextre”). Ochiul superior este separat de profilul dorsal al capului printr-o distanță mai mică decât propriul său diametru. Partea „oculară” (vizibilă) este, în general, de culoare maro-cenușie până la roșiatică, cu pete întunecate difuze. Aripioara pectorală de pe partea oculară prezintă o pată neagră caracteristică la extremitate. Partea oarbă este albicioasă. Măsoară, de obicei, între 30 și 35 cm, dar poate atinge o dimensiune maximă de 70 cm și o greutate de 3 kg. Este un prădător nocturn. Se hrănește în principal cu viermi policheți, moluște mici și crustacee bentonice.
Habitat
Specie marină și bentonică (trăiește pe fundul apei). Tolerează, de asemenea, apele salmastre (estuare). Se întâlnește la adâncimi cuprinse între 0 și 150 de metri, dar este mai frecventă la adâncimi cuprinse între 10 și 60 de metri. Preferă în special fundurile moi, în principal nisipul și nămolul, în care se îngroapă în timpul zilei pentru a scăpa de prădători.
Distributie
Are o arie de răspândire extinsă în Atlanticul de Est și în mările adiacente. În Atlanticul de Nord-Est: de la fiordul Trondheim din Norvegia până în Senegal, incluzând Marea Nordului și partea de vest a Mării Baltice. În apele interioare, este prezentă în întreaga Mare Mediterană (inclusiv Marea Marmara și Bosforul) și în sud-vestul Mării Negre.