Pește
Labro-mierlă
Labrus merula
În afara sezonului
—
Zone de pescuit
Sălbatic
Origine
20 cm
Dimensiune minima
Descriere
Merula este un pește marin de dimensiuni medii spre mari pentru un labru. Corpul său este masiv, fusiform, cu un cap lat și buze cărnoase, caracteristice genului Labrus.
Culoarea sa variază în funcție de vârstă și sex; femelele și puii sunt, în general, de culoare verde-măsliniu până la maro, uneori marmorate, iar masculii adulți, în special în perioada de reproducere, prezintă o coloritură albastru închis până la aproape negru, uneori presărată cu pete albastre deschise.
Aripioarele dorsale, anale și caudale sunt adesea mărginite de o bordură albastră.
Lungimea maximă raportată este de aproximativ 45 cm, dimensiunea cea mai frecventă fiind în jur de 35–40 cm.
Culoarea sa variază în funcție de vârstă și sex; femelele și puii sunt, în general, de culoare verde-măsliniu până la maro, uneori marmorate, iar masculii adulți, în special în perioada de reproducere, prezintă o coloritură albastru închis până la aproape negru, uneori presărată cu pete albastre deschise.
Aripioarele dorsale, anale și caudale sunt adesea mărginite de o bordură albastră.
Lungimea maximă raportată este de aproximativ 45 cm, dimensiunea cea mai frecventă fiind în jur de 35–40 cm.
Habitat
Este o specie marină, bentodemerzală și asociată cu recifurile. Se întâlnește în principal pe fundurile stâncoase, în pajiștile de posidonie, în zonele bogate în alge și în crăpăturile care servesc drept adăposturi.
Adulții sunt observați, de obicei, în jurul stâncilor și al pajiștilor de posidonie, uneori solitari în cazul exemplarelor mari, în timp ce puii pot fi mai gregari.
Specia trăiește la adâncimi cuprinse între zona costieră și aproximativ 50 m, fiind frecvent întâlnită între 5 și 25 m.
Adulții sunt observați, de obicei, în jurul stâncilor și al pajiștilor de posidonie, uneori solitari în cazul exemplarelor mari, în timp ce puii pot fi mai gregari.
Specia trăiește la adâncimi cuprinse între zona costieră și aproximativ 50 m, fiind frecvent întâlnită între 5 și 25 m.
Distributie
Se găsește în Atlanticul de Est, de la Portugalia până în Maroc, în jurul Insulelor Azore și în întreaga Mare Mediterană.
Este, așadar, o specie tipic mediteraneană și din Atlanticul de Est, absentă din apele strict tropicale și din zonele cu salinitate redusă.
Este, așadar, o specie tipic mediteraneană și din Atlanticul de Est, absentă din apele strict tropicale și din zonele cu salinitate redusă.